Contact
nl
Ook in spoedgevallen
jouw New Legal partner.
Spoednummer: 020 -379 23 21
TLG – Kantoor AMSTERDAM

TLG – Kantoor AMSTERDAM

De Lairessestraat 107
1071 NX Amsterdam

T (+31) 020 379 23 21
TLG – Kantoor Den Haag

TLG – Kantoor Den Haag

Badhuisweg 84
2587 CL Den Haag

T (+31) 070 204 04 88
TLG – Kantoor Rotterdam

TLG – Kantoor Rotterdam

Veerkade 1
3016 DE Rotterdam

T (+31) 010 268 20 00
Auteur: Helen Maatjes Geplaatst: 16 september 2022 Gelezen: 129

Doe de Carlton?!

In de jaren ´90 was The Fresh Prince of Bel Air een populaire comedyserie. Niet alleen werd Will Smith door zijn rol in deze serie wereldberoemd, maar ook neef Carlton en zijn geweldige dansmoves kregen de nodige faam.

Dat de dansmoves van Alfonso Ribeiro, de acteur die de rol van Carlton vertolkt, nog steeds populair zijn, blijkt wel uit het feit dat deze al twee keer in videogames zijn opgedoken. Ontwikkelaar Take Two maakte de Carlton-dans onderdeel van het basketbalspel NBA2K en onlangs kon je als speler van de populaire game Fortnite ook de Carlton-dans doen. Ribeiro vond dat de ontwikkelaars van beide spellen inbreuk maakten op zijn auteursrecht op zijn dansje.

De aanklachten zijn inmiddels ook weer ingetrokken, omdat de Amerikaanse rechter oordeelde dat de dansmoves niet voor auteursrechtelijke bescherming in aanmerking komen, omdat het gaat om een simpele dansroutine. Naar mijn mening een terechte uitspraak die ook in Nederland op dezelfde manier beoordeeld zou worden.

Een (dans)choreografie kan zeker door het auteursrecht worden beschermd, maar een enkele danspas niet. Dat zal de Nederlandse rechter al snel te ‘banaal en triviaal’ zien, waardoor dit de drempel voor de auteursrechtelijke bescherming niet zal halen. En dat is maar goed ook. Anders zou het er toe leiden dat niemand meer een dans mag maken en uitvoeren zonder toestemming van de danser die als eerste die ene pas heeft bedacht. Dat is natuurlijk onmogelijk. Het zou er namelijk voor zorgen dat de hele danswereld in elkaar stort.

Vooralsnog kan iedereen dus met een gerust hart tijdens en avondje uit moonwalken (als je je daar nog mee zou willen associëren), de running-man doen en ook de Carlton-dans uitvoeren.

https://www.nu.nl/games/5781357/fresh-prince-acteur-laat-rechtszaak-tegen-fortnite-om-dansje-vallen