Het is natuurlijk heel vervelend als je werkgever jouw ontslag voorstelt. Waarschijnlijk zit je met allerlei vragen. Wat moet je wel en niet doen? Krijg je een ontslagvergoeding en/of een WW-uitkering?

Het belangrijkste is dat je een goed doordachte beslissing neemt. Maar belangrijker nog, waar moet je op letten als jouw werkgever ontslag voorstelt?

 1. Onderteken niet zomaar

De werkgever kan je een beëindigingsovereenkomst aanbieden. Voor dat je deze ondertekent is het belangrijk dat je zeker weet of je een ontslagvergoeding krijgt en of je recht heeft op een WW-uitkering.

Als jouw werkgever je onder druk zet om de beëindigingsovereenkomst toch te tekenen, geef dan aan dat je eerst informatie en advies wilt inwinnen.

2. Check de voorwaarden

In een beëindigingsovereenkomst staan de afspraken tussen jou en je werkgever over het ontslag, zoals:

  • aanleiding van het ontslag
  • opzegtermijn
  • ontslagvergoeding
  • concurrentiebeding
  • verrekening van opleidingskosten
  • uitbetaling van vakantiedagen en vakantiegeld
  • vrijstelling van werkaanbeveling voor als u gaat solliciteren

3. WW-uitkering

Om voor een WW-uitkering in aanmerking te komen, is het belangrijk dat aan een aantal vereisten wordt voldaan, zoals het in acht nemen van de voor jouw werkgever geldende opzegtermijn.

4. Onderhandel

Er is pas sprake van een (aankomende) beëindiging van de arbeidsovereenkomst als jij en jouw werkgever overeenstemming bereiken over de voorwaarden voor het einde van de arbeidsovereenkomst. Je hebt dus het recht om te (laten) onderzoeken of de inhoud in jouw belang is.

5. Roep hulp in

Bij aangezegd ontslag is het raadzaam de hulp in te roepen van een deskundige, zoals een arbeidsrecht advocaat. Een advocaat kan vragen beantwoorden, adviseren over de mogelijkheden, helpen bij de onderhandelingen of het ontslag volledig aanvechten.

Omdat een werkgever vaak bereid is (een deel van) de kosten van een advocaat te vergoeden, adviseert Arbeid Advocaten om altijd advies in te winnen.

Bent je ontslagen, neem dan vrijblijvend contact met ons op. Arbeid Advocaten adviseert je graag.

Voor spoedeisende gevallen kunt u ons spoednummer bellen (+31) (0)6 412 082 64.